´Als Informatiebijeenkomst dementieje het onder het vloerkleed veegt, wordt het alleen maar erger´

´Vergeetachtigheid hoort bij het ouder worden, dementie ook, maak het bespreekbaar, dat geeft voor iedereen verlichting.´ Dat was één van de boodschappen die internist en hoogleraar ouderengeneeskunde Gerard-Jan Blauw zijn gehoor meegaf tijdens de informatiebijeenkomst over dementie die woensdagmiddag in het Benoordenhout werd gehouden.

Alweer voor de tiende keer organiseerde Evita Zorg samen met zorg- en welzijnspartners en de wijkvereniging een dergelijke bijeenkomst, die ook nu weer op grote belangstelling mocht rekenen. Maar liefst tweehonderd, voornamelijk wat oudere, wijkbewoners luisterden aandachtig naar de presentatie van Blauw en zijn collega neuropsycholoog Caroline Jurgens. Er werd niet alleen uitgebreid ingegaan op de achteruitgang van het geheugen maar ook over hoe wij daar zelf nog invloed op kunnen hebben. ´Geheugenverlies hoort erbij, maar deels hebben we het zelf in de hand´, aldus Blauw, die nog maar eens benadrukte hoe belangrijk een gezonde levensstijl is voor de gezondheid van ons lichaam en brein. Stop dus met roken, leef gezond en beweeg meer´, zo was zijn advies aan het geboeid luisterende publiek. Het omgaan met dementie kwam ook aan de orde en zowel Blauw als Jurgens benadrukten het belang van openheid over het onderwerp. Blauw: ´Als je het onder het vloerkleed schuift, wordt het alleen maar erger. Praat er dus over, natuurlijk met je huisarts, maar ook met familie en vrienden. Als zij ervan weten, kunnen ze je ondersteunen.´

Indrukwekkend en taboedoorbrekend voorbeeld van die openheid was  de heer Van Campen die samen met zijn vrouw vertelde over de veranderingen in hun leven sinds hij de diagnose Alzheimer kreeg. ´Het grootste probleem is onzekerheid´, zo vertelde Van Campen, voormalig huisarts. ´De organisatie van je leven is gewoon helemaal in de war en dat maakt erg onzeker. Alles wat ik vroeger automatisch deed, is er niet meer, ik ben de grip kwijt.´

Zijn vrouw lichtte toe hoe lastig het is om als partner in dit proces mee te gaan. ´Ons leven samen is anders, ik neem stukje bij beetje dingen over, maar dat wil ik ook niet teveel doen. De eigenwaarde van mijn man is heel belangrijk. We moeten steeds een nieuw evenwicht vinden, dat is een lastige klus. De ondersteuning van vrienden en familie en de dagbesteding van Evita Lokaal zijn hierbij ook belangrijk, zo kunnen we nog dingen los van elkaar ondernemen en hebben we elkaar nog wat te vertellen.´ Meneer Van Campen bevestigde dat de openheid over zijn ziekte opluchtend voor hem had gewerkt: ´Je hebt het nodig om dat te doen zodat mensen om je heen er rekening mee kunnen houden. Wees open naar jezelf en naar anderen, dat brengt verlichting´.

Uit de vragen die na afloop aan de deskundigen konden worden gesteld, bleek hoezeer het onderwerp leeft onder het publiek. Van ´hoe vertel ik mijn dementerende moeder dat haar jongste dochter al drie jaar niet meer leeft´ tot ´helpt geheugentraining eigenlijk wel´, talrijke vragen plus antwoorden passeerden de revue, waarna de middag werd afgesloten met een informatiemarkt van zorg- en welzijnspartners. Maar niet nadat twee fysiotherapeuten van Fysiofit de zaal nog even in beweging brachten, boter bij de vis!

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Evita Zorg, Natalie Bommeljé: 070 3141600